Fizetővendéglátás adózása

fizetővendéglátás

Nyáron egyre több adózó adja ki házát, nyaralóját, de sokan nincsenek tisztában a bejelentkezés, az adózás és az online pénztárgép használatának szabályaival. Erre vonatkozó szabályokat foglaljuk össze.

A szálláshely-szolgáltatás engedélyhez kötött és csak adószám birtokában folytatható. A NAV-hoz történő bejelentkezést megelőzően az adott település jegyzőjétől szálláshely-üzemeltetési engedélyt kell beszerezni. Az adózó a NAV-hoz 15T101-es nyomtatványon teljesítheti bejelentési kötelezettségét.


A fizető-vendéglátói jövedelem önálló tevékenységből származó jövedelem, amely után 16 százalék személyi jövedelemadó kell fizetni.

Az adózó kétféle módon állapíthatja meg jövedelmét:
– tételes költségelszámolással: kizárólag a tevékenységével kapcsolatban felmerült költségeket lehet figyelembe venni,
– 10 százalékos költséghányad alkalmazásával: az önálló tevékenység bevételének 10 százaléka számolható el költségként.

A tételes átalányadó választása esetén az adó éves összege szobánként 32 ezer forint, amelyet egyenlő részletekben a negyedévet követő hó 12. napjáig kell megfizetni. Az év közben kezdők a 15T101 nyomtatványon jelölhetik a tételes átalányadó választását, esetükben is a teljes évi kötelezettséget kell megfizetni.


Szálláshely szolgáltatás esetén az adózónak az önálló tevékenységéből származó jövedelme után 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie. Amennyiben a tételes átalányadózást választotta, úgy az egészségügyi hozzájárulás mértéke a tételes átalányadó 20 százaléka.

A fizető-vendéglátó adózó köteles számlát, vagy nyugtát kiállítani. A fizető-vendéglátó tevékenység online pénztárgép használathoz kötött, ami alól mentesülhet az adózó, ha vállalja, hogy a vendégek számára számlát állít ki. Ezt a vállalását az NAV-hoz be kell jelentenie a PTGSZLAB adatlapon. A bejelentést követően a kibocsátott számlák adatait napi bontásban, havonta, a tárgyhót követő hónap 15. napjáig elektronikusan kell megküldenie a PTGSZLAH nyomtatványon a hivatal részére.

forrás: onadozo.hu


Vissza a kezdőlapra