KATA és ÁFA – mikor mit lehet?

A működő és jelenleg társasági adót fizető cégek csak jövő évtől lehetnek katások és áfamentesek is egyszerre. A NAV közleménye ismét tisztázza a KATA és az ÁFA viszonyát.

A KATA-t választók akár évi egy bevallásra csökkenthetik adminisztrációs kötelezettségüket.

Ehhez az is szükséges, hogy – amennyiben így döntenek – alanyi mentesek legyenek az áfában. A KATA-t választó korábbi EVA alanyok év közben is választhatják az alanyi áfamentességet. A KATA nincsen befolyással a vállalkozások ÁFA-val kapcsolatos kötelezettségeire. Így minden esetben a KATÁ-s vállalkozásnak kell meghoznia a döntést, hogy célszerű-e az alanyi mentességet választani.A KATA-t választó korábbi EVA alanyok az általános forgalmi adó szempontjából új adóalanynak minősülnek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy év közben az EVA-ból a KATA-ba átlépő vállalkozások év közben is választhatják az alanyi áfamentességet.

A tevékenységüket kezdő vállalkozások a nyilvántartásba vétellel egyidejűleg választhatják a KATÁ-val együtt az alanyi adómentességet is. Ez azt jelenti, hogy ha valaki január közepén úgy dönt, hogy új céget alapít vagy egyéni vállalkozó lesz, akkor cége, vállalkozása KATA-s és alanyi mentes is lesz – amennyiben mindkettőt kéri a bejelentő lapon.

Ugyanez a választási lehetőség nincs biztosítva azoknak a cégeknek, egyéni vállalkozóknak, akik a társasági adó vagy a személyi jövedelemadó hatálya alól lépnek át a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá év közben. Ezek a vállalkozások már a KATA választását megelőzően is ÁFA alanyok voltak. A törvény több mint 20 éve változatlan szabálya szerint december 31-éig választható – a következő évre – az alanyi mentesség.Annak a vállalkozásnak, amelyik alanyi mentes volt 2012-ben, nem kell újabb bejelentéssel megerősítenie a döntését. Választása egészen addig szól, ameddig ezt egy változás-bejelentéssel meg nem változtatja – olvasható a NAV közleményében.

forrás: ado.hu


Vissza a kezdőlapra