3 millió Ft. újra a Kft.-k kötelező törzstőkéje

Több mint kétszázezer hazai Kft.-t – nagyjából az összes rendben működő cég felét – érinti a jövő március 15-én életbe lépő új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) törzstőke követelményre vonatkozó változása.
A Céginfo.hu közleménye szerint a kötelező törzstőke emelésről szóló moratóriumot tartalmazó törvényt idén október 28-án fogadták el a Parlamentben, mindezek alapján a Ptk. hatályba lépésétől még két év határidőt adnak a Kft.-knek a törzstőke 3 millió forintra emelésére, azonban sokaknál már 2014-ben aktuális lesz az új elvárások teljesítése.


Az új szabály szerint a Kft.-knek 2016. március 15-ig kell kötelezően megemelniük a törzstőkéjüket 3 millió forintra, a jegyzett tőke emelése azonban 2014. március 15. után egyből esedékessé válik, ha valaki társasági okiratot módosít, és azt benyújtja a Cégbíróságra.

Azaz a törzstőke emelés nélkül nem tudják a cégjegyzéken a cégek átvezetni például az üzletrész értékesítést, ügyvezető változást, székhelyváltozást, telephelyváltozást. A 3 millió forint jegyzett tőkére emelés nélkül vélhetően vagy elutasítja a cégbíróság a változásbejegyzési kérelmet, vagy a cég dönthet a betéti társasággá vagy közkereseti társasággá történő átalakulásáról, ami meglehetősen költséges és időigényes könyvvizsgálót is igénylő eljárás.

A Céginfo.hu adatai szerint a jövő tavasztól élő hárommilliós szabálynak csak 170 ezer Kft. felel meg, és csak a fővárosban 81 ezer céget érint a kötelező törzstőke emelés.
A közlemény emlékeztet, hogy 2007. szeptember 1-jén csökkentették 500 ezer forintra a Kft-k törzstőkéjének minimumát, azóta összesen 213 ezer Kft. alakult 3 millió forint alatti, és mindössze 24 ezer 3 millió forint, vagy annál nagyobb jegyzett tőkével. A plusz tőkekövetelmény összesen nagyjából 490 milliárd forinttal érinti a teljes magyar cégvilágot.

Azok a cégek, amelyek nem hajtják végre a kötelező törzstőke emelést, vagy nem alakulnak át Bt.-vé, Kkt.-vé, törvényességi felügyeleti eljárásra, bírságra, akár végleges törlésre számíthatnak.


A törzstőke emelése történhet a tagok pénzbeli hozzájárulásán kívül korábban eredménytartalékba helyezett eredmény terhére is, tehát a Kft. saját nyereségéből is jegyzett tőkét emelhet, illetve lehetőség van a tagok részéről nem pénzbeli, apporttal történő jegyzett tőke emelésére is.

A jelenlegi, 2014. március 15-ig érvényes szabályozás szerint egyszemélyes Kft. esetén 100 ezer forintot, többszemélyes Kft. esetén pedig a pénzbetét felét kell ténylegesen beszolgáltatni bejegyzés előtt.

A közlemény rámutat: a törvény normaszövege szerint nem kell egyetlen forintot sem rendelkezésre bocsátani alapításkor a 3 millió forintos jegyzett tőkéből, a még be nem fizetett törzsbetét erejéig viszont felel a nem teljesítő tag a céges tartozásokért.

forrás: mti


Vissza a kezdőlapra