Tavalyi számla, idei bevétel?

Amikor egy új adózási rendszerbe tér át valaki, mindig felmerül a kérdés, hogy a korábban kiállított, de ki nem fizetett bevétel számlákat melyik évben kell bevételként leadózni. Nézzünk most két példát. 


EVA-ból KATA-ba

Ha az EVA időszaka alatt bevételi nyilvántartást vezettél, és 2013-ra a KATA-t választottad, akkor a 2012-es számlákra vonatkozóan az EVA törvényben van a válasz.
Ha ugyanis megszűnik az EVA alanyiságod, akkor az EVA alapjának megállapításakor az összes bevételt növeli az az összeg, amelyet adóalanyiság megszűnésének napjáig még nem szereztél meg, még az is, ami a 30 napos szabály alapján – a megszűnés hiányában – nem minősülne bevételnek.

Tehát hiába tavalyi a számla, és hiába a KATA időszaka alatt folyik be, azt az EVA szabályai szerint kellett kiállítani, és az EVA szabályai szerint kell leadózni is.


SZJA-ból KATA-ba

Ugyanez a kérdés abban az esetben is, ha a vállalkozás az SZJA szabályai helyett választotta a KATA-t. Ehhez pedig a kisadózók törvényében találunk utalást.

A 2012. évi CXLVII. törvény 25. § (1) bekezdése szerint az adóalanyiság kezdő napját megelőző napon megszerzett vállalkozói bevételnek kell tekinteni minden olyan ellenértéket, amelyről kiállított bizonylat szerinti teljesítési időpont megelőzi az említett adóalanyiság kezdő napját.

Azaz itt is ugyanaz a következtetés, mint előbb. Hiába a KATA időszaka alatt folyik be a bevétel. Hiába nem volt bevétel az SZJA időszaka alatt, azaz 2012-ben, azt december 31-én megszerzettnek kell tekinteni, vagyis az SZJA szabályai szerint kell leadózni.

forrás: adonavigator


Vissza a kezdőlapra